השתלת שיער

השימוש הרפואי בפלאזמה מועשרת בטסיות (PRP ) מוכר מזה עשרות שנים בתחומי האורתופדיה, כירורגית פה ולסת, קרדיולוגיה וטיפולים נוספים.

מהו טיפול השתלת שיער?

תהליך השתלת שיער, כמו כל הטיפולים למניעת התקרחות, לחידוש צמיחה ושימורה, ניתן להסברה והבנה כאשר משווים אותו לתהליך העבודה עם שתילים צעירים:

האזור ממנו ניקח את השתילים הבריאים הצפופים, הוא האזור התורם.

קבוצות השתילים הצפופות שאנחנו מוציאים, דומות לפיסות העור (Punch) שנלקחות מהאזור התורם.

ההפרדה של קבוצות השתילים ליחידות קטנות שכל אחת מכילה רק נבטים בודדים – דומה לתהליך פירוק פיסות העור שנלקחו מהקרקפת והפרדתן לשתלים (Follicular Units), אשר בכל אחד מהשתלים 1-3 זקיקים זעירים.

הקרקע באזור בו תתבצע השתילה מחדש היא האזור הנתרם.

בשלב זה מתבצעת הכנה של האזור המיועד לשתילה: ניקוי (לפעמים נדרש גילוח), חיטוי והכנת “גומות” קטנות אליהן יכנסו השתילים – בדיוק כמו ה”חורים” והחתכים שמבצע הרופא לפני החדרת השתלים למקומם החדש.

בדיוק כפי שההחלטה איפה לחפור את ה”גומות”, באיזו צפיפות ולאיזה כיוון היא שתקבע את אופן צמיחת השתילים ומראה הגינה העתידי – כך גם החלטתו של הרופא שמתכנן ומכין בפועל את החורים והמיקומים הרצויים לשתלי השיער.

ולבסוף, לאחר שתילת השתילים בגומות שהוכנו מראש, תהליך ההשקיה והטיפול בקרקע ובשתילים כדי שיצמחו, זהה כמובן לתהליך ההזנה והשימור שלאחר השתלת השיער בקרקפת. אם בעל הגינה יזניח אותה, יפסיק לדשן ולהשקות אותה – הצמחים יתיבשו ויבלו והאדמה תחזור להיות צחיחה כמקודם.

נשירת שיער

סוגי הטיפול

PRP TS-8

במרפאה של ד"ר שלקוביץ, נוזל ה-PRP המוזרק לקרקפת, מכיל טסיות בריכוז של פי 8 מריכוז הטסיות הרגיל בדם. הסט הבסיסי כולל 2 טיפולים בריכוז זה, אשר יוצר תגובה טובה אצל יותר מ 75% מהמטופלים. במקרים בהם התגובה אינה מספקת מומלץ על טיפול שלישי או מעבר לריכוז גבוה יותר של טסיות.

PRP TS-14

טיפול זה הינו למטופלים שהגיבו באופן מועט מהרצוי או לא הגיבו כלל לריכוז TS-8. ברוב המקרים הם מגיבים טוב לריכוז גבוה יותר ולכן עוברים לביצוע 1-2 טיפולים נוספים בפרוטוקול 14TS-: באמצעות טכנולוגיה ייעודית נעשה שימוש בערכה אישית (KIT) המאפשרת יצירת PRP בריכוז טסיות של פי 14 מריכוז הטסיות הרגיל בדם.

על התהליך

01

אבחון קליני

הרופא מבצע הרדמה מקומית של האיזור התורם בשיטה שנקראת בלוק Block . ההרדמה מתבצעת באותם חומרים המוכרים לרובינו מטיפולים אצל רופא השיניים.

02

הכנה

הרופא משתמש במכשיר ייחודי דמוי צינור לשליפת יחידות שיער קטנות, כאשר כל אחת מהן מכילה בין שערה לשלושה שיערות תלוי בצפיפות השיער של המטופל.ת. נדרשים זהירות וניסיון באופן שליפת יחידות השיער מהאזור התורם, על מנת שצמיחת השיער באזור זה לא תושפע לרעה.

 

03

החלמה

יחידות השיער Follicular Units שנשלפו נשטפות ע”י צוות העזר, מאורגנות מחדש ומאוכסנות בסביבה סטרילית ומקוררת.

04

תוצאות

הרופא שוב מבצע הרדמה מקומית – הפעם של האיזור הנתרם (המיועד לקלוט את שתלי השיער). גם הפעם, ההרדמה תבוצע באותם חומרים ובשיטת הבלוק Block.

05

שימור

הרופא מבצע חתכים עדינים מאוד ומרובים בצפיפות גבוה אך משתנה בהתאם לאופן ופריסת ההתקרחות אצל המטופל.ת. מעבר למיומנות הטכנית, שלב זה קריטי לקבלת מראה אסתטי וטבעי ככל שניתן.

תמונות לפני ואחרי תהליך השתלת שיער

על המרפאה וד״ר צחי שלקוביץ

מומחה לרפואת עור ולדרמטולוגיה אסתטית. בוגר ביה”ס לרפואה באוניברסיטת ת”א, עם התמחות ברפואת עור במרכז הרפואי ע”ש חיים שיבא, תל השומר, והשתלמות-על באוניברסיטת סאן פרנסיסקו קליפורניה.

בנסיון העשיר של ד”ר שלקוביץ ניתן למצוא הקמה וניהול של מכללה לרופאים ללימוד הסבה לרפואה אסתטית הרצאות בכנסים המובילים בעולם בתחום האסתטיקה כמו ה- – IMCAS – International Master Course on Aging Science הצרפתי, בו הוא משמש כמרצה בכיר באקדמיה האינטרנטית וחבר מועצת המנהלים לטיפול בסיבוכים אסתטיים, ב- AMS ( The Aesthetic Multispecialty Society) וב- GRA (Global Regenerative Academy) האירופאיים, אליהם הוא מוזמן מדי שנה, להרצות על סטארט-אפים, חידושים ומחקרים בהם הוא שותף.

כבר לפני עשור הועלה הרעיון להעתיק את טכניקת השימוש ב-PRP גם לתחום רפואת העור ולהשתמש בה לעצירת נשירת שיער ועידוד צמיחה חדשה. דר' שלקוביץ הינו חלוץ טיפולי ה-PRP בישראל: בשנת 2008 היה הראשון שהשתמש ב-PRP להצערת העור ובשנת 2013 היה הראשון שביצע טיפולי PRP לעצירת נשירת שיער ולחידוש צמיחה.

מהתקשורת

מילון ה-PRP השלם

פלזמה

הפלזמה מכילה כ- 90% מים. הרכב זה מאפשר מעבר טסיות דם, תאי דם, הורמונים, אנזימים, ליפו-פרוטאינים, חומצות אמינו וסוכרים הדרושים לתפקוד יעיל של הגוף וכן רכיבים נוספים כמו חומרי מזון החיוניים לתחזוקת תאי הגוף. כמו כן, מאפשר נוזל הפלזמה הוצאה וסילוק פסולת אל מחוץ לגוף.

טסיות

הטסיות הינן תאים הנוצרים במח העצם. הן חלק ממרכיבי הדם ומהוות חלק חשוב במערכת החיסונית של גופנו.

גורמי גדילה

הטסיות אוצרות בתוכן 7 חלבונים שונים הנקראים "גורמי גדילה" (Growth factors ( אשר מיועדים להתניע ולטייב את צמיחת הגוף והתפתחות איבריו.

סרכוז

כאשר מסרכזים דגימת דם בצנטריפוגה, ניתן לראות במבחנה היווצרות של שלוש שכבות: החומר העליון הוא נוזל הפלזמה, השכבה הדקה שמתחתיו אלו הן כדוריות דם לבנות ולמטה נמצא נוזל אדום אלו הן כדוריות הדם האדומות.

נשירת שיער

נשירת שיער מוגברת והיעדר צמיחה חדשה, נגרמים עקב התקצרות הולכת וגוברת של מחזור חיי השערה. השערות מתקצרות ומדקקות בהדרגה מקצה השערה לכיוון הקרקפת. כאשר התהליך מתקדם ומגיע לזקיק השערה שנמצא בתוך הקרקפת עצמה – הזקיק מתנוון, אינו מייצר צמיחה חדשה ובצילום מיקרוסקופי לא נראה שערה שיוצאת מהזקיק.

תאי אב

הטיפול מתבסס על תאי שיער הנלקחים בהליך ביופסיה מקומית ועוברים הפרדה באמצעות ערכה אישית (פטנט רשום). התאים שהופרדו מתווספים בנוזל שיאפשר את הזרקתם לקרקפת בטכניקה המוכרת מטיפולי ה- PRP. ידוע שבין 3-5% אינם מגיבים לטיפול ב- PRP המועשר בטסיות. לכן מציע ד"ר שלקוביץ טכנולוגיה טיפולית חדשנית להפקת תאים פרוגניטורים אשר יוזרקו לקרקפת.

שאלות ותשובות

אם הנך סובל מנשירת שיער בולטת באזור אחד (או יותר) ויש לך צמיחת שיער בריא בצפיפות מספקת באזור התורם (בד”כ בחלק האחורי ובצדעיים) – אתה בהחלט יכול להתאים להליך השתלת שיער טבעי. אבל זה אינינו הקריטריון היחיד. זו הסיבה שתתבקש למלא שאלון רפואי/ הצהרת בריאות מקיפים, לפיהם הרופא ידע אם הינך סובל ממחלות רקע או מחלה כרונית כלשהיא שמחייבות להימנע מהפרוצדורה (קונטרה-אינדיקציה).

גיל המטופל.ת אינו משנה ואין לו השפעה על התוצאה. כמובן שלא מבצעים לילדים וגיל המינימום הינו בדכ 16.

מאחר והרופא מבצע הרדמה מקומית לפני שליפת קבוצות השיער מהאזור התורם ולפני יצירת החתכים לשתילת השיער באזור הנתרם – אינך אמור לחוש כאבים בזמן הפרוצדורה.

בימים הראשונים יתכנו מעט כאבים ורגישות (ואולי מעט דימום) מאזור הטיפול. כאבים אילו ניתנים לטיפול בעזרת משככי כאבים רגילים שאינם דורשים מרשם רופא. ככל שההחלמה מתקדמת – גם כאבים ורגישות זו צפויים להיעלם.

נהפוך הוא רצוי מאוד להמשיך טיפול תרופתי וזה אף ישפר את תוצאת ההשתלה ויגן מפני נשירה נוספת

הצורך בהשתלה נוספת יכול לנבוע מרצון סובייקטיבי שלך לשפר עוד את צפיפות השיער באזור שכבר בוצעה בו השתלה, או ממצב בו מלכתחילה יומלץ עי הרופא לבצע את ההשתלה בשלבים. כמו כן, יתכן מצב בו מטופל שעבר השתלה עדיין לא סיים להקריח – אם אינו מעוניין לקבל טיפול תרופתי מניעתי סביר להניח שימשיך להקריח ואז עלול להיוצר מצב שיצטרך/ ירצה לבצע עוד השתלה.

כן. ישנם מטופלים שביצעו אפילו 3 השתלות באותו אזור. המגבלה היא באזור התורם – כיון שאינינו רוצים שיווצר חסר (דלילות, קרחות) או הצטלקות בולטת. הרופא יבדוק את האזור התורם ויחד תשקלו אם ניתן ורצוי לבצע השתלה חוזרת או לא.

השיער המושתל הוא שיער רגיל שנלקח מאיזור אחורי של הראש ובשל כך איננו מושפע במיוחד מהקרחה אנדרוגנית שמאפיינת את האזורים הקדמיים. לכן סביר מאוד שלא ינשור באופן מיוחד. עם זאת, בכל מקרה מומלץ לבצע טיפולי PRP8/PRP14 לחיזוק ושימור התוצאה כמו גם לייטול טיפול תרופתי.

מאחר ושתלי השיער (והזקירים) הם אוטולוגיים (מהגוף שלך עצמך) – לא תיתכן דחיה של השתלים.

נשים נוטות לחוות דילול עדין בכל רחבי הקרקפת ולא רק בחלק הקדמי כפי שמקובל אצל גברים. ועדיין – אין שום מניעה לבצע השתלת שיער לאשה. הסיבה לכך שנשים נמנעו עד כה מהליך השתלת שיער טבעי היא הצורך ההכרחי לגלח את האזור התורם והאזור הנתרם. עם ההתפתחות הטכנית בתחום, ישנם מקרים שבהם ניתן לבצע את ההשתלה לאשה ללא גילוח של האזור הנתרם. את האזור התטרם (מאחור) חייבים לגלח, אבל העובדה שאזור זה בד”כ מוסתר/ ניתן להסתרה, גילוחו פחות בעייתי.

זקיקי השיער הנמצאים בחלק האחורי של הראש (אצל גברים) אינם רגישים לטסטוסטרון באותה המידה כמו אלו שנמצאים. בקודקוד ובקדמת הראש. זו הסיבה שאזור זה מתאים לתרום שיער.