טיפול תרופתי

הסיבות לנשירת שיער :                                                                        

נשירת שיער או התקרחות (Androgonetic Alopecia – AGA) הינה בעיה המטרידה נשים וגברים כאחד. אי אפשר להישאר אדישים למברשת מלאה בשערות או לעובדה שבכל פעם שמעבירים יד בשיער – מרגישים כמו עץ בשלכת…

כדי להבין את הסיבות לנשירת שיער ולהתקרחות, חשוב להכיר מושגי מפתח כמו מבנה השערה ומחזור חיי השערה.

מבנה השערה :                                                                        

השערה היא צינור ארוך ספוגי המורכב משלושה חלקים: ליבה (מדולה) – שהיא הצינור המרכזי, קורטקס – הציפוי של הצינור המרכזי, וציפוי נוסף דמויי רעפים המונחים בחלקם זה.  החומר העיקרי הבונה את גוף השערה הוא קרטין (סוג של חלבון), בצירוף מינרלים כמו אבץ, צורן, ברזל, ויטמין A ומספר ויטמינים מקבוצת B.

קצה השערה הנקרא שורש או פפילה עשוי מרקמת חיבור עשירה בכלי דם, המספקת לשערה את החמצן וחומרי המזון החיוניים לצמיחתה ומכאן חשיבותה הרבה להתפתחות השערה. הרס של רקמה זו יביא להרס השערה עצמה.
התאים המרכיבים את שורש השערה הינם תאי גזע פרוגניטוריים – תאי גזע שעברו התמיינות ראשונית והפכו לתאי-אב של שערות.

שורש השערה טמון בתוך פקעת המכונה זקיק.
לכל זקיק צמודים בלוטת חלב המספקת לו שומן ושריר קטן לא רצוני הגורם לסמירת השיער בזמן קור או פחד.

מחזור חיי השערה:                                                                      
שערה תקינה נמצאת בשלב הצמיחה Anagen) ) בתוך הזקיק כ-3 שנים עד שהיא פורצת החוצה מעבר לפני העור. מקובל כי בכל זמן נתון מעל 90% מהזקיקים מחזיקים בתוכם שערה העומדת “לנבוט” החוצה. כשהשערה נובטת היא ממשיכה לצמוח עוד כשנה ואז היא עוברת לשלב המנוחה.

בשלב המנוחה (Catagen) – השערה הפסיקה את צמיחתה ומתחילה תהליך הפוך של הצטמקות ושחיקה, כאשר שורש השערה עולה במעלה הזקיק ומתרחק בהדרגה מכלי הדם. השערה מקבלת פחות ופחות חומרי הזנה עד שהיא מתנוונת לחלוטין. כ- 1% מהשערות נמצאות בשלב זה, והוא נמשך (עבור כל שערה בנפרד) מספר ימים עד 3 שבועות.

שלב נשירת שיער והצמיחה מחדש (Telogen) – נוצר מדחיקתה של השיערה הישנה המנוונת ע”י השיערה החדשה ש”נובטת” החוצה.כ- 9% מהשערות נמצאות בשלב זה, והוא נמשך כ- 3 חודשים.

מכאן שנשירת שיער היא תהליך טבעי. תחלופה תקינה של שיער הראש, נושרות מהקרקפת מידי יום כ- 50 עד 100 שערות, ובמקומן פורצות אל פני העוור שערות חדשות בריאות. כאשר השערות החדשות שפורצות אל פני הקרקפת הינן חלשות, דקות ורכות ופלומתיות, או כאשר א פורצות שערות חדשות כלל – אנו חווים ורואים התקרחות. יש להדגיש כי לעיתים נוצר בלבול בין נשירת שיער לשבירת שיער, במיוחד אצל צעירים, היות שקשה להבחין ביניהם. שבירת שיער נגרמת משימוש בתכשירים כימיים שוחקים, תכשירים דביקים כגון ג’לים למיניהם, סירוק אגרסיבי וכדומה.

במצב של התקרחות, מופר האיזון בכמויות השערות הנמצאות בכל שלב, ואחוז השערות הנמצאות בשלב הנשירה הולך ועולה.

נשירת שיער מוגברת יכולה להיגרם מכמה סיבות:

גורמים גנטיים (תורשה)

הפרעות הורמונאליות

מחלות מסוימות

אנורקסיה / תת-תזונה

תת-פעילות של בלוטת התריס

תרופות

הקרנות

חשיפה לחומרים מסוכנים

למעט נשירת שיער שנגרמת בגלל תורשה, ניתן לעצור לטפל ולהפוך תהליכי נשירת והתקרחות – בכפוף לשלב הקרקפת.

התרופות הקיימות כיום:
פינאסטריד (פרופסיה, פרואבניר)
טיפול תרופתי לגברים ונשים הנלקח באמצעות כדורים ומשמש לטיפול בהתקרחות גברית בדרגה קלה עד בינונית. הטיפול ניתן באמצעות מרשם רופא והוא נלקח באופן יומיומי וכרוני.

תמיסת מינוקסידיל
מדובר בתכשיר לשימוש מקומי אשר מעודד את צמיחת השיער באזור ההתקרחות. יש למרוח אותו על האזורים הנדרשים פעמיים ביום למשך כשנה. המעקב אחר יעילות הטיפול מתבצע בעיקר בעזרת תמונות השוואה (לפני ואחרי).


שאלות תשובות

ב-50-60% מהמטופלים הטיפול באמצעות תמיסת מינוקסידיל יסייע בעצירת הנשירה, ובקרב 20-30% מהם הוא יוביל גם להצמחת שיער.
מכיוון שהצמחת שיער היא לא סלקטיבית, כלומר יכולה להתרחש בכל אזור בגוף, בעת מריחת התמיסה חשוב לשים לב שהיא אינה נוזלת באזור הפנים כדי להימנע מצמיחת שיער עודף. תכשיר זה מיועד גם לנשים ולגברים ונמכר ללא מרשם.

בקרב כ-90% מהגברים הטיפול התרופתי יסייע בעצירת הנשירה. כ-65% מהמטופלים ייהנו גם מצמיחה מחודשת. תופעות הלוואי עקב הטיפול התרופתי נדירות: בקרב כ-1% מהמטופלים עלולה להתפתח הפרעה חלקית בתפקוד המיני אשר מתבטאת בירידה בחשק המיני ופגיעה בזקפה. אולם, תופעת לוואי זו צפויה לחלוף לאחר מספר שבועות. מחקר שפורסם לאחרונה ובחן את שכיחות ההפרעה בתפקוד המיני בקרב קבוצת נבדקים אשר קיבלה את הטיפול התרופתי, הראה כי לא קיים הבדל בשכיחותה בהשוואה לגברים שאינם נוטלים את הכדור. זאת ועוד, לא קיימת כל הוכחה כי הטיפול התרופתי פוגם בפוריות. עם זאת, בהיעדר מידע חד משמעי במצבים בהם זוגות מנסים להיכנס להריון מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי המשך הטיפול