הסרת נגעים

נגעים ושומות

בשאיפה למראה העור המושלם אנו נאלצים להתמודד עם לא מעט פגעים ונגעים : עם חלקם נולדנו, אחרים מגיעים עם הגיל ואחרים נוצרים עקב חשיפה חיצונית, רגישות או מחלה. מרבית הנגעים אינם מדאיגים וההתייחסות היחידה לגביהם הינה אסתטית. אולם חשוב לאבחן כל נגע, לוודא כי אינו מזיק ולברר מה הן הדרכים הנכונות להסרתו בהצלחה ובמינימום תופעות לוואי.

ישנם מגוון רב של נגעי עור, והאבחון המדויק שלהם מכתיב את דרך הטיפול המיטבית.

 

יבלות  וירליותהיבלת הוויראלית קיימת בקרב כ-7-12 אחוזים מהאוכלוסייה ונפוצה יותר בילדים. בדרך כלל מדובר בגידולים קטנים בצבע העור, חלקם מחוספסים למגע, הנמצאים לרוב על הידיים והרגליים. היבלת הוויראלית נגרמות ברב המקרים על ידי וירוס הפפילומה

(HPV- Human Papiloma Virus)  – שמופיע בתאי העור והריריות וגורם לצמיחה חריגה שמתבטאת ביבלת הוירוס השני בשכיחותו בקבוצה זו נקרא Molluscum contagiosum virus ( MCV ).

ניתן לטפל ביבלות על יד תכשירים במריחה מקומית, הקפאה בעזרת חנקן נוזלי, צריבה על ידי מחט חשמלית ,טפול בלייזר ועוד.

 

סרח עור (Skin tag)

סרח עור הוא מעין “חתיכת עור” רכה למגע, שתלויה מהעור וניתנת להזזה בקלות. בדרך כלל מדובר בנגע אליפטי בקוטר מס’ מילימטרים ועד 1סמ’ ולעתים אף יותרבגוון דומה או זהה לשל העור. סרח העור אינו מזיק, אבל מאחר והוא “תלוי” מהעור – הוא נוטה להיתפש, להתחכך ולהיתלש – באופן שגורם אי נעימות ואפילו כאב.  . עם זאת, הסיבה להסרת הנגע הינה לרוב על רקע אסתטי.

 

שומה

שומה היא נגע עור, שמרקמו ו/או צבעו שונים מהעור עצמו.

השומה הנפוצה נקראת בשפה המקצועית –   Mole או Nevus ושכיחותה עולה עם הגיל. השומות מהסוג הזה נוטות להיות בולטות וגדולות יחסית, ויכולות להופיע בכל מקום בפנים או בגוף. לשומות הללו אין  בד”כ השלכות בריאותיות, ולכן אין צורך רפואי להסירן. עם זאת, כשמיקום השומה גלוי, קורה שהיא גורמת לאי נעימות אסתטית. ניתן להסיר שומות למטרה אסתטית כאשר צורת הטיפול נקבעת לאחר בדיקת הרופא המטפל.

שומות ונגעים הדורשים התייחסות מיוחדת

שומה שעוברת שינוי בגודל, בצבע או במבנה, ו/או מאופיינת בגוון ושוליים לא אחידים, מחייבת אבחון מדויק, לשלול סכנה של גידול ממאיר (סרטני.

מלנומה היא גידול ממאיר של תאי מלנוציטים, שמתפתח בדרך כלל בעור, אם כי קיימים איברים נוספים בהם קיימים מלנוציטים, כמו למשל העין, איזור נוסף בו מלנומה עלולה להופיע. גידול סרטני מסוג מלנומה עלול להופיע בכל אזור בגוף. אצל נשים האזור השכיח ביותר להופעת מלנומה הוא אזור עור השוקיים, ואצל גברים אזור עור הגב. נגע סרטני מסוג מלנומה יהיה בדרך כלל לא סימטרי בצורתו, הגבול שלו יהיה מטושטש או מחוספס והוא יופיע בגוון לא אחיד. עם זאת חשוב להדגיש כי לא כל נקודה בצבעים שונים היא בהכרח מלנומה, ולכן בדיקה של רופא עור היא הכרחית.

 

גם את סרטן העור שאיננו מלנומה חשוב לאבחן בשלב מוקדם ככל הניתן, כשהנגע עדיין קטן יחסית. ככל שהנגע קטן יותר, התוצאות הקוסמטיות יהיו טובות יותר. באשר לנגעים הטרום סרטניים, מאוד חשוב לטפל בהם כדי למנוע את הפיכתם לנגעים סרטניים שיצריכו בהמשך כריתה כירורגית עם השלכות קוסמטיות נלוות.

 

האבחון המוקדם מקצר את זמן הטיפול, משפר את תוצאותיו ועשוי להביא למניעת התפשטות הבעיה ולפתרון מלא שלה, גם מבחינה אסתטית וגם מבחינה בריאותית. ובשלוש מילים: להיבדק, להיבדק, להיבדק. גם עצמונית וגם באופן שגרתי אצל רופא העור

סבוראה קרטוזיס
סרחי עור ( skin tag)
שומות

לפני ואחרי

סוגי שומות

כמעט לכל מבוגר יש מספר שומות. הרב המכריע של השומות הינן שפירות.
ישנם סוגים אחרים של שומות, אשר יכולים להגדיל את הסיכון של אדם לקבל מלנומה, סוג של סרטן העור. שומות אלה מתוארות להלן:

שומה לא טיפוסית (דיספלסטיות)

שומה מולדת

שומה על שם ספיץ

שומות נרכשות

 

 



שאלות תשובות

העין המיומנת של דרמטולוג לעתים קרובות יכולה לדעת אם הכתם הוא שומה.

במקרי ספק, נעזרים במכשיר בשם דרמטוסקופ, בו ניתן לראות את הנגע בבירור ולפי מאפיינים מסוימים לקבוע את טיבו.

רוב השומות אינן דורשות טיפול.
רופא עור יסיר שומה כאשר קיים חשש להתפתחות  או לקיום ודאי של גידול או אם היא מהווה הפרעה אסתטית למטופל.

אם גודל השומה גדול מהמחק שנמצא בקצה העיפרון.

אם יש לשומה צורה מוזרה (לא עגולה).

אם לשומה יש יותר מצבע אחד – תערובות של חום, אדום, ורדרד.

שומות על העור של ילד צעיר הן בדרך כלל משהו שלא צריך לדאוג בגללו.
זה נורמאלי ששומות חדשות יופיעו במהלך הילדות וגיל ההתבגרות.
כמו כן השומות תגדלנה ככל שהילד גדל.
שומות יכולות להיות בגוונים שונים ולרוב אינן ממאירות ולא דורשות טיפול אלא אם הן מהוות הטרדה אסתטית.